Sırbistan Demokrat Partisi, milliyetçi muhalefetin siyasi gücünü artırmak amacıyla Salı günü iki küçük partiyle ittifak kurdu.
(Blic, EMportal - 05/11/08; B92, Tanjug, EMportal, Sofia Echo - 04/11/08; Beta - 03/11/08)
DSS genel başkanı Vojislav Koştunitsa, "Bu değişim savaşında DSS, müttefiklerini NS ve NP olarak seçmiştir ve başka koalisyonlarla ilgili her türlü müzakere seçimlerden sonra mümkün olacaktır." dedi. [Getty Images] |
Eski Sırbistan Başbakanı Vojislav Koştunitsa'nın lideri olduğu Sırbistan Demokrat Partisi (DSS), Kosova konusunda hükümete meydan okuma planlarını duyurmasının ertesi günü, 4 Kasım Salı günü diğer iki milliyetçi partiyle ittifak kurdu.
DSS sözcüsü Andreja Mladenoviç, partisinin Yeni Sırbistan Partisi (NS) ve Ulusal Parti (NP) ile güçleri birleştirme kararının "Sırbistan'a mümkün olduğu kadar çabuk değişim getirme ve yeni bir hükümet kurma dileğinden" kaynaklandığını söyledi. Mladenoviç, yeni ittifakın liderliğinde kurulacak bir kabinenin "bütün Sırp halkının çıkarına olacak sorumlu br ülke ve devlet politikası izleyeceğini" de sözlerine ekledi.
Koştunitsa, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Demokrat Parti'sinden (DS) koalisyon ortaklarıyla Sırbistan'ın AB'nin 27 üye ülkesinin çoğunun Kosova'nın bağımsızlığını tanımasının ardından Birliğe katılma arzusunu devam ettirip ettirmeme konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar üzerine Mart ayında başbakanlık görevinden istifa etmişti.
DSS ile eski Altyapı Bakanı Velimir İliç liderliğindeki NS, 11 Mayıs'ta yapılan erken seçimlerde 250 sandalyeli parlamentoda toplam 30 milletvekilliği kazandı.
NP'nin şimdiki lideri, bu yılın başlarında aşırı milliyetçi Sırbistan Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra kendi partisini kuran eski Novi Sad Belediye Başkanı Maya Goykoviç. Goykoviç'in partisinin parlamentoda sandalyesi bulunmuyor.
Koştunitsa Pazartesi günü yaptığı açıklamada, mecliste temsil edilen diğer muhalefet partilerinden Kosova konusunda hükümet aleyhinde sunulacak bir gensoru önergesine destek arayacağını söyledi.
"Görevdeki yetkililer gizlice ve parlamentonun arkasından Kosova'nın bağımsızlığını hayata geçirme amaçlı EULEX misyonunu tanıma konusunda pazarlık yapıyorlar." diyen Koştunitsa şöyle devam etti: "Hükümet halkı EULEX'in sözde statü konusunda tarafsız olduğuna ikna etmenin, gerçekteyse kandırmanın bir yolunu arıyor."
Koştunitsa'nın ikinci hükümetinde Kosova'dan sorumlu bakan olarak görev yapan Slobodan Samarciç Salı günü yaptığı açıklamada, DSS, NS ve SRS'nin meclis gruplarının Başbakan Mirko Zvetkoviç hükümetine karşı gensoru önergesi sunduklarını söyledi. Iliç'in, Sırbistan'ın böyle bir hükümetten "bıktığı" şeklindeki sözleri kaydedildi.
Mladenoviç Salı günü, "Sürekli demokrasi ilkeleri ve ulusal değerlere dayanan, iç ve dış yatırıma açık bir Sırbistan, insanların siyasi gerginlikten uzak ve kendileri, aileleri, işleri, malları ve yatırımları için tam bir güven hissi içinde yaşadıkları bir Sırbistan yaratmak istiyoruz." dedi.
Tanjug haber ajansının Salı günü ilettiği bir haberde, Tomislav Nikoliç'in Sırbistan İlerlemeci Partisinin Zvetkoviç'in hükümetine karşı bir güven oylamasıyla ilgili bir tartışmayı destekleyeceği ileri sürüldü. Ancak Nikoliç, kimsenin partisinden destek talep etmediğini de belirtti.
Goykoviç, Sırbistan'da 2009 yılında erken seçimler yapılabileceğine inanıyor.
Ancak yapılan son anketler, bugün seçimler yapılsa DSS, NS ve NP'nin parlamentoya girebilmek için gereken %5'lik barajı aşmada güçlük yaşayabileceğini ileri sürüyor.
Yorumlar