Duyuru

NATO: Makedonya'nın üyeliği isim anlaşmasının çözülmesine bağlı

Makedonya

  /   423   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

NATO dışişleri bakanları Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Makedonya'nın Yunanistan ile arasında uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığını çözer çözmez İttifaka katılabileceğini söylediler.

(NATO - 03/12/08; MIA, AFP, Xinhua, Makfax - 02/12/08)

photo

Dışişleri Bakanı Antonio Milososki (resimdeki) ve Savunma Bakanı Zoran Konjanovski NATO'ya yazdıkları mektupta, Makedonya'nın "tam teşeküllü Avrupa-Atlantik entegrasyonuna alternatif olmadığına" inandığını söyledi. [Getty Images]

NATO dışişleri bakanları 3 Aralık Çarşamba günü Makedonya'yı, İttifaka katılabilmek için Yunanistan ile arasında 17 yıldır devam eden isim anlaşmazlığını çözme yönündeki çabalarını hızlandırmaya çağırdılar.

Bakanlar, "Bükreş zirvesine katılan devlet ve hükümet liderlerinin Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti'ne (FYROM) isim anlaşmazlığına her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüm bulunur bulunmaz katılım daveti gönderme konusunda vardıkları anlaşmayı yineliyor ve bu amaca yönelik çabaların hızlandırılması yönünde çağrıda bulunuyoruz." dedi.

Bakanlar Brüksel'de yaptıkları iki günlük toplantı sonrasında yayınladıkları nihai bildiride, bu arada NATO'nun da Makedon hükümetinin reform çabalarına "destek ve yardımda bulunmaya devam edeceğini" de vurguladılar.

Makedonya NATO planları, İttifakın geçen Nisan ayında yaptığı zirvede Yunanistan'ın aralarındaki isim anlaşmazlığını gerekçe göstererek Balkan ülkesine katılım daveti gönderilmesini veto etmesinden bu yana durmuş durumda. Yunanistan, Makedonya isminin tanınmasının kendi topraklarındaki Makedonya bölgesi üzerinde toprak iddialarını teşvik etmesinden korkuyor.

İsim anlaşmazlığını çözmek amacıyla BM aracılığında sürdürülen müzakereler geçen yıl sonunda hızlandırıldı. Ancak o zamandan bu yana yapılan sayısız müzakere turundan uzlaşma çıkmadı.

Ufukta anlaşma görünmezken, Makedonya'nın dışişleri ve savunma bakanları Antonio Milososki ve Zoran Konjanovski İttifakı ülkelerinin katılım sürecini hızlandırmaya çağırdılar.

Salı günkü basında yer alan haberlere göre bakanlar, birkaç gün önce NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'a gönderdikleri bir mektupta, Makedonya'nın 26 üyeli bloğa üyeliğinin "yalnızca ülkelerinin geleceği değil, bölgenin genel istikrarı için de son derece önemli olduğunu" ifade ettiler.

Ancak bakanlar, Bükreş zirvesinden bu yana üyelik davetini erteleme kararının yol açtığı "olumsuz etkileri değerlendirmek ve bunları ortadan kaldırmak" adına "az çaba gösterildiğine" inandıklarını da belirttiler.

Milososki ve Konjanovski ayrıca NATO'ya, ülkelerinin "tam teşekküllü Avrupa-Atlantik entegrasyonuna alternatif olmadığına" inandığı üzere üyelik sürecine sağlam şekilde bağlı kalmaya devam ettiğine dair güvence de verdiler.

Geçen ay Makedonya, Yunanistan'ın Üsküp'ün NATO üyeliğini engelleme kararının iki ülke arasında 1995 yılında imzalanan bir anlaşmanın ihlali olduğunu ileri sürerek bundan ötürü Yunanistan'a Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açmaya karar verdi. Milososki ve Konjanovski, de Hoop Scheffer'a davanın isim anlaşmazlığıyla ilgili müzakereleri hiçbir şekilde etkilemeyeceğine dair güvence verdiler.

Bakanlar, Makedonya'nın kendisine "kendi çıkarlarını korurken İttifaka haysiyetli bir şekilde tam olarak entegre olmasına" olanak sağlayacak "her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüm bulmadaki güçlü kararlılığını sürdürdüğünü" ifade ettiler.

Makedonya'nın siyasi ve ekonomik reformları uygulamaya devam edeceğini kaydeden bakanlar, Üsküp'ün "hukukun üstünlüğü, iyi idare ve sürdürülebilir ekonomik gelişmeye dayalı çok uluslu işleyen bir toplum ve demokrasi inşasına olan bağlılığını" da vurguladılar.

İkili, ülkelerinin NATO liderliğindeki misyonlarda yer almaya ve uluslararası güvenlik çabalarını sürdürmeye devam edeceğine de söz verdi.

Bakanlar, "NATO liderliğindeki ve diğer uluslararası misyonlara askeri de olmak üzere zaten bariz şekilde görülen katılımımızı güçlendirmeye sürdürmeye ve böylece uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak davranmaya ve İttifakın birlikte çalışabilirliğine olan katkımızı sürdürmeye kararlıyız." dediler.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

  

Yorumlar