Duyuru

Türk Bankalarını Krizden Koruyan BDDK, Kosovalı Uzmanları Eğitmeye Başladı

Türkiye Haberleri

  /   463   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

2001 krizinden ders alarak sektörü yeniden yapılandıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) birçok ülkeye model oldu. Aralarında Kosova'nın da bulunduğu onlarca ülke BDDK'dan yararlanıyor.


 
 

Küresel krizin etkisiyle dünyanın önde gelen birçok bankası zarar ederken, Türkiye'de tam tersi durum yaşanıyor. 2001 krizinden ders alarak sektörü yeniden yapılandıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) birçok ülkeye model oldu. Altı yıl içerisinde elde edilen başarılar sebebiyle kardeş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkenin bankacısını Bankacılık Üst Kurulu yetiştirdi. Kosova, KKTC, Kazakistan, Pakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi ülkelerle ikili anlaşma yapan kurum, şimdi de ülkelere bilgi birikimini aktarıyor.

 

Aralarında Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu ve Yunanistan Merkez Bankası temsilcilerinin de bulunduğu birçok ülkenin bankacılarına değişik zamanlarda eğitim verildi. Son olarak iki hafta önce 26 kişiden oluşan Kosova bankacılık ekibine 10 günlük eğitimin ardından sertifikaları verildi. Kosova Merkez Bankası bünyesinde çalışan uzmanlar, kendi ülkelerinde finans sektörünü yeniden yapılandıracak. KKTC, Kazakistan, Pakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi ülkelerle ikili anlaşma yapan Kurum bu ülkelere de bilgi birikimini aktarıyor.

 

Nisan 2008'de Filistin'den gelen 20 bankacıya eğitim veren bankacılık otoritesi, Türki cumhuriyetler ve Balkanlar başta olmak üzere talep gelmesi halinde birçok ülke için bankacı yetiştirecek. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, önümüzdeki dönemde de komşu ülkeler ve Balkanlardaki bazı ülkelerle bankacılık konusunda ikili işbirliğinin artarak devam edeceğini kaydediyor. Türk bankalarının yoğun olduğu ülkelerle de ikili işbirliklerine ağırlık vereceklerini belirten Bilgin, "Her ülke ile böyle bir anlaşmaya gitmiyoruz. Uluslararası değil kurumsal bir iyi niyet anlaşması ortaya koyuyoruz." değerlendirmesinde bulunuyor. Bankacılık Üst Kurulu ile Kosova Merkezi Bankacılık Otoritesi arasındaki işbirliği ve bilgi paylaşımına ilişkin mutabakat zaptı 12 Mayıs 2008'de Kosova'da imzalandı. Anlaşma finansal sistemin istikrarının sağlanması ortak hedefi doğrultusunda iki ülkede bulunan bankaların ve finans kuruluşlarının yurtdışı faaliyetlerine ilişkin doğru bilgiye ulaşmayı amaçlıyor. Söz konusu zapt Kosova Merkezi Bankacılık Otoritesi tarafından diğer ülke muadil otoriteleri ile imzalanan ilk anlaşma niteliği taşıyor.

 

Bağımsızlığını 17 Şubat'ta ilan eden Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çerçevesi her geçen gün genişliyor. Bağımsızlığını ilan etmesine rağmen ulusal parası olmayan ve para birimi olarak Euro'yu kullanan Kosova'ya bu konuda da Türkiye desteğini esirgemeyecek. Ziraat Bankası'nın şube açmak için gün saydığı bu ülke ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi istenen düzeyde değil. Türkiye ile Kosova arasındaki ticaret hacmi 95 milyon dolar. Bu ülkede sermayesinin yüzde 50'si Türk olan Türk Ekonomi Bankası ve Çalık Holding'in yüzde 60 sermayesine sahip olduğu BKT Bankası faaliyet gösteriyor. Kosova'da 2008 yılı için öngörülen kişi başına milli gelir bin 573 Euro.

 

Altı yıl içerisinde elde edilen başarılar sebebiyle kardeş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkenin bankacısını Bankacılık Üst Kurulu yetiştirdi. Kosova, KKTC, Kazakistan, Pakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi ülkelerle ikili anlaşma yapan kurum, şimdi de ülkelere bilgi birikimini aktarıyor.  (Ercan Baysal- Zaman)

 

KOSOVA HABER 

  

Yorumlar