Guantanamo Koyu'nda tutulan Cezayir doğumlu üç kişi, ABD'nin Küba'daki cezaevinde yaklaşık yedi yıl boyunca hapis tutulduktan sonra Salı günü vatandaşlığına geçtikleri Bosna-Hersek'e nakledilerek serbest bırakıldı.
(Los Angeles Times - 17/12/08; AP, Reuters, AFP, BBC, NPR, ABD Savunma Bakanlığı - 16/12/08; NPR - 20/11/08)
Nadya Dizdareviç, Guantanamo'da yaklaşık yedi yıl hapis yattıktan sonra BH'ye geri gönderilen üç Cezayirliden biri olan kocasını beklerken Bosnalı bir sınır polisi de nöbet tutuyor. [Getty Images] |
Üç Bosna-Hersek (BH) vatandaşı, Washington'daki bir yargıcın ABD'nin Guantanamo, Küba'daki tutukevinden tahliyeleri yönünde verdiği karardan yaklaşık dört hafta sonra 16 Aralık Salı günü uçakla evlerine döndüler.
Mustafa Ait Idir, Mohamed Neçla ve Hadyi Boudella adlarındaki üçlü, Ekim 2001'de ABD'nin Saraybosna büyükelçiliğini havaya uçurma amaçlı bir planda yer aldıkları şüphesiyle tutuklanan altı Cezayir doğumlu BH vatandaşı arasında yer alıyordu.
BH makamları grubu Ocak 2002'de ABD makamlarına teslim etmiş ve şüpheliler Guantanamo Koyu'na nakledilmişlerdi.
Bu yılın başlarında, Cezayirliler ve Küba'daki tutukevinde bulunan diğer mahkumlar, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Guantanamo mahkumlarının mahkumiyetlerine sivil mahkemelerde itiraz etmelerine olanak sağlayan bir kararını kazandılar.
Geçtiğimiz ay, ABD'li Bölge Yargıcı Richard J. Leon Idir, Neçla, Boudella, Lahmar ve Boumediene'nin, terörist faaliyetlerde bulunduklarını kanıtlayacak yeterli delil bulunmaması nedeniyle serbest bırakılmaları gerektiğine karar verdi.
ABD Savunma Bakanlığından Salı günü yapılan açıklamada, "Kanıtların istihbarat olarak kullanılmaya uygun olduğunu kabul etmekle birlikte ... (yargıç) hükümetin ihsar emri duruşmalarında bu tutukluların silahlı çatışma yasası uyarınca hapis tutulmaya tabi düşman savaşçılar olduklarını kanıtlama görevini yerine getirmediği sonucuna varmıştır." dendi.
Bildiride, üç tutuklunun adları açıklanmaksızın "vatandaşı oldukları ülkeye", yani BH'ye nakilleri bildirildi. Leon'un talimatıyla aynı şekilde serbest bırakılmaları gereken Lahmar ve Boumediene Salı günü Idir, Neçla ve Boudella ile birlikte BH'ye nakledilmediler. Onlar da Bosna'da ikamet etmelerine karşın, bildirildiğine göre vatandaşlıkları geri alınmıştı.
"Guantanamo'da, ABD hükümetinin nakil veya tahliyeye uygun olduklarını belirlediği yaklaşık 60 tutuklu bulunuyor." diyen Savunma Bakanlığı bildirisi şöyle devam ediyor: "Bu tutukluların gönderilmeleri, ABD ve diğer ülkeler arasında sürmekte olan görüşmelere tabidir."
Bensayah konusudaysa geçtiğimiz ay Yargıç Leon, sanığın "başkalarının da aynısını yapmak üzere seyahat etmesini kolaylaştırmak" amacıyla, ki bu da onu düşman savaşçısı olarak nitelendirmek için yeterli, Afganistan'a gitmeyi planladığı yönündeki suçlamaları desteklemeye yeterli kanıt olduğuna karar verdi. Bu yüzden Bensayah'ın tutuklu durumu devam ediyor.
BH'de tutuklamaların gerçekleştiği dönemde Bensayah, gruptaki kilit oyuncu ve Usame bin Ladin'in Avrupa'daki en önemli irtibat noktası olarak tanımlanmıştı. Sanık, el Kaide'nin üst düzey yetkililerinden biriyle en az bir telefon görüşmesi yaptığını gösteren istihbarat raporlarına dayanılarak tutuklanmıştı.
Diğer beş Cezayirli BH'de faaliyet gösteren Arap yardım örgütleri için çalışıyordu. Tutuklandıkları dönemde, BH'deki bazı insani yardım örgütlerinin uluslararası terör ağını güçlendirmede rol oynadıkları bildiriliyordu. "İlgili Makale:Bosna-Hersek'te İnsani Yardım Örgütleri Büyüteç Altında"
Idir, Neçla ve Boudella Salı gecesi tarifesiz bir seferle Saraybosna havalimanına geldiler. BH emniyet makamlarına teslim edildiler ve kimlik işleminden geçtikten birkaç saat sonra da serbest bırakıldılar.
Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Guantanamo Koyu'nda hala tutuklu durumda 250 kadar mahkum bulunuyor. 2002 yılından bu yana yaklaşık 520 mahkum, Arnavutluk ve Türkiye de dahil olmak üzere tesisten başka ülkelere gönderildi.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar