Duyuru

Medvedev: Kosova Konusunda Tutumumuz Aynı

Sırbistan

  /   426   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev dün Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’le gaz anlaşmasını imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada Rusya’nın Kosova konusundaki tutumunda bir değişikliğin olmadığını söyledi.


 
 

 

Medvedev açıklamasında Rusya Federasyonu’nun Kosova sorunu hakkında tutumu değişmemiştir. Biz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 1244 sayılı karar çerçevesinde bir çözümün bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanı bölgenin istikrarı açısından tehlikelidir ve bölgeyi kötü etkilemiştir” dedi.  
 
Öte yandan Sırbistan Petrol Şirketi NIS’in %51’lik hissesinin Gazproma’a satışı uluslar arası camiada yankı buldu. Uzun süren müzakerelerden sonra anlaşma noktasına gelen taraflardan Sırbistan tarafı oldukça zor bir dönem geçirdi. Müzakere sürecinde yoğun muhalefetle karşılaşan Sırbistan iktidarı hükümet içinde de sorunlar yaşadı. Sırbistan muhalefeti ve analizciler NIS’in %51’lik hissesinin 400 milyon avroya satışını içeren anlaşmanın Rusya’ya verilmiş bir taviz olduğu fikrinde birleşiyorlar.

 

Rusya Federasyonu BM Güvenlik Konseyi’nde Kosova’nın bağımsızlığını engelleme kozunu kullanarak Sırbistan’ı istediği şekilde yönetebileceği analizciler tarafından ifade ediliyor. Öte yandan Sırbistan Ekonomi Bakanı Mladjan Dinkiç, satış fiyatının çok düşük olduğunu ve Rusya'nın Güney Akım boru hattının Sırbistan'dan geçeceğine dair herhangi bir güvence vermediğini söyledi.

 

Anlaşma Neyi İçeriyor:

 

400 Milyon Avro karşılığında Sırbistan Devlet Petrol Şirketi NIS’in %51’i enerji devi Gazprom’a geçecek. Böylece Gazprom NIS’in çoğunluk hissesine sahip olmuş olacak ve Şirketin karar mekanizmasını şekillendirecek. Bunun karşılığında Sırbistan Rusya'nın Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden Avrupa'ya geçen stratejik boru hattına ortak olacak. Gazprom ayrıca NIS rafinerilerinin modernizasyonu için 550 milyon avro yatırım yapacak ve ülkenin kuzeyine gaz depolama tesisi inşa edecek. Sırbistan'ı da içine alan 13 milyar dolarlık Güney Akım boru hattı Rus gazını Karadeniz üzerinden Batı Avrupa'ya taşıyacak. Bilindiği gibi Rusya'nın yapmayı planladığı Güney Akım Boru Hattı Türkiye üzerinden geçecek olan ve Orta Asya gazını Avrupa'ya taşıması hedeflenen Nabuko projesinin rakibi olarak gösteriliyor.

KOSOVA HABER


 

  

Yorumlar