|
Topluluklar Hakları ve Tanıtımı Yasasının uygulanması ve Topluluklar Danışma Kurulu konulu açık oturuma Türkçe protestosu. Topluluk üyeleri yeni kurulan kurulu selamlarken seçilenler ve işlevliği konusunda yedekli yaklaşım sergiledi. |
AGİT ve SOROS desteği ile gerçekleştirilen açık oturumda Humaniter Hukuk Fonu Kosova Ofisi Şefi Bekim Blakaj, amacın Topluluklar Hakları ve Tanıtımı Yasasının uygulamada nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmek olduğunu ve bunun için de her topluluktan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcilerini açık oturuma davet ettiklerini bildirdi.
Humaniter Hukuk Fonu azınlıklar sorunları yetkilisi Ardita Metaj-Dika yaptıkları araştırmada ve hazırladıkları raporda Topluluklar Danışma Kurulu’na seçimin gerektiği kadar şeffaf olmadığını ve sağlıklı bir seçimin yapılması için topluluklar STK’na yeteri zaman tanınmadığına işaret etti.Ardita Metaj, kurula üyelerin 1 yıllığına seçilmesinin da uygun olmadığını ve topluluk üyelerinin çalışmaların değerlendirmek için 1 yılın az bir süre olduğunu vurguladı. Topluluklar Danışma Kurulu’na seçilen üyelerle Sırp, Türk ve Boşnakların memnun olmadığını söyleyen Metaj, Dil Komisyonu çalışmalarına da değindi ve profesyoneleşme gereğine işaret etti.
Yaptıkları medya araştırmasında Kosova’da medyaya ayrılan maddi destekten topluluk medyası öngörülen 5% orandan faydalanamadığını belirten Metaj, kamu kuruluşu RTK’da programın 15 %’nin topluluklara ayrılması gereğine saygı gösterilmediğine işare etti.
Açık oturumun ilk bölümünde Uluslararası Sivil Ofisi topluluklar birimi müdür yardımcısı Lori Dando ve Avrupa Azınlıklar Sorunları Merkezi (ECMİ) Müdürü Adrian Zeqiri, yasanın Avrupa standartlarına göre hazırlandığına dikkati çektiler ancak uygulamasının da önemine işaret ettiler. Bu çerçevede Topluluklar Danışma Kurulu’nun kurulması önemine de işaret eden konuşmacılar STK’a katılım çağrısında bulundular.
Açık oturumun ikinci bölümünde Topluluk temsilcilerine konuyla ilgili düşüncelerini aktarma fırsatı tanındı. İkinci bölüme Türkçe tercümenin sağlanmaması nedeniyle Topluluklar ve Geri Dönüş Bakan Yardımcısı Rifat Krasniç ve Ferhat Derviş’in protestosu damgasını vurdu.
Konuşmacı olarak davet edilen Ferhat Derviş’e tercüman sağlanmadığı için Rifat Krasniç sert çıkışta bulunduktan sonar Ferhat Derviş de durumu protesto etmek için yapacağı konuşmadan vazgeçti. Açık oturum organizasyonu gerçekleştirenlerin ve katılımcıların ısrarları üzere ve Türkçe bilen birinin tercümesiyle Ferhat Derviş, özetli konuşmasında Topluluklar Danışma Kurulu’nun kurulmasını topluluk sorunlarını aktarmak için iyi bir zemin yaratacağı için selamladı. Kurulun sadece öneri verme özelliğini tatmin edici bulmayan Ferhat Derviş, seçimin STK tarafından yapılması gereğine işaret etti. Bu açık oturumda olduğu gibi diğer kurum ve kuruluşlarda da Türkçenin eşit kullanılmadığına dikkati çeken Derviş, Topluluklar Danışma Kurulu’nda buna dikkat edileceği ümidini ifade etti.
Sırp, Boşnak, Goran, Rom Aşkali ve Mısırlı temsilciler Topluluklar Danışma Kurulu’nun kurulmasını selamlarken işlevliği konusunda yedeklerini ifade ettiler. Her topluluğun ayrı ayrı alt kurulunun da oluşturulmasını isteyen tartışmacılar, Kosova Başkanlığı’ndan kimsenin bu toplantıya katılmamasını eleştirirken çalışmaların daha şeffaf olması gereğine işaret ettiler.
kosova haber
Yorumlar