Bosna-Hersek'in önde gelen üç partisinin liderleri, ülkeni dört idari birime ayıracak olan yeni bir anlaşmayı Pazartesi günü duyurdular. Ancak anlaşmanın onaylanma şansı zayıf görünüyor.
(B92, Dnevni Avaz - 27/01/09; Reuters, Nezavisne Novine, Glas Srpske - 26/01/09; Fena 25/01/09)
Yetkililer, bir anayasa revizyonu olarak yürürlüğe girecek olan planda ülkenin dört idari birime ayrılmasının öngörüldüğünü söylediler. [Balkan Times] |
Bosna-Hersek'in (BH) önde gelen üç partisi 26 Ocak Pazartesi günü, diğer şeylerin yanı sıra ülkenin dört coğrafi ve idari bölgeye ayrılmasını öngören anayasa değişiklikleri yönünde çağrıda bulunan bir anlaşmaya vardılar.
Demokratik Hareket Partisi (SDA), Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) ve BH Hırvat Demokrat Birliği (HDZ BH) liderleri -Süleyman Tihiç, Milorad Dodik ve Dragan Coviç- ortak bir açıklamada bulunmakla birlikte fazla ayrıntı vermediler.
Bildiride, "Bosna'nın üç hükümet kademesinden oluşan ademi merkeziyetli bir ülke olması ve bunların ikincisinin her biri kendi yasama, yargı ve yürütme yetkilerine sahip dört coğrafi birime bölünmesine karar verdik." dendi.
BH'deki Boşnak, Sırp ve Hırvat toplumlarını temsil eden partilerin üç lideri, bildirildiğine göre ülkenin yeniden düzenlenmesine ilişkin somut bir plan sunacakları 23 Şubat'ta tekrar bir araya gelmeyi planlıyor.
BH'de şu anda iki taraftan -Boşnak ve etnik Hırvat nüfusun çoğunlukta olduğu BH Federasyonu (BHF) ve Bosnalı Sırpların çoğunlukta olduğu Sırp Cumhuriyeti (SC)- meydana geliyor.
Pazartesi günkü anlaşma, partilerin Kasım ayında Prud kentinde vardıkları ve bazı kritik siyasi sorunları çözme sözü verdikleri önemli bir çerçeve anlaşması sonrasında geldi.
Üç liderin yeni hamlesi bir çok kişiye sürpriz olsa da, onların siyasi rakiplerini kızdırdı.
Tihiç ile ülkenin ikinci büyük Boşnak siyasi oluşumu Bosna-Hersek Partisi'nin (SBH) lideri Haris Silayciç arasında Pazartesi günü ilerleyen saatlerde ateşli bir tartışma yaşandı.
Pazartesi gecesi televizyonda yayınlanan bir tartışmada söz alan Silayciç, "Bu anlaşma Federasyonun bölünmesiyle ilgilidir." dedi. Silayciç Tihiç'in yeni birimlerde "taraf çizgilerinden" çok "coğrafi, tarihi ve ekonomik ilkelerin" gözetileceği yönündeki teminatlarını da dikkate almadı. Lider, "Bu, Hırvat çoğunluğun olduğu yeni bir taraf olacağı ve bir Saraybosna işçesine sahip olacağımız ve Boşnakların Tuzla, Zenika ve Bihaç varoşlarına tıkılacağı anlamına gelmektedir."
Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti genel başkanı Zlatko Lagumciya da anlaşmayı "maskaralık" ve "yeni bir anlaşmazlık için anlaşma" şeklinde nitelendirdi.
SC başbakanı olarak görev yapan Dodik Banja Luka'da gazetecilere verdiği demeçte, değişikliklerin Bosnalı Sırp tarafının toprak bütünlüğünü etkilemeyeceğini söyleyerek BHF'nin üç yeni bölge haline geleceğini ima ederek, Tihiç'in "taraf çizgilerinin" daha düşük önemde olduğu yönündeki sözlerine karşı çıktı.
Ancak eski SC Cumhurbaşkanı Dragan Caviç, Dodik'i Dayton Barış Anlaşmasındaki SC'nin varlığına ilişkin garantileri baltalamak ve taraf vatandaşlarını "aldatmakla" suçladı.
Yüksek Temsilciler Dairesi Pazartesi günkü bildiriyi görmediğini, dolayısıyla da anlaşma konusunda yorum yapamayacağını açıkladı.
Anlaşmada Brcko ilçesinin yasal statüsü ve kamu malları sorunu üzerinde durulduğu bildiriliyor.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar