Duyuru

Guantanamo kapanmadıkça huzurum olmayacak

Arnavutluk Haberleri

  /   575   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
Arnavutluk'ta yeni bir hayata başlayan beş Uygur Türkünden Ebubekir, Guantanamo kapanmadıkça huzur bulmayacağını söyledi.
Salı, 20 Ocak 2009 12:30

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Guantanamo'dan serbest bırakıldıktan sonra 2006'da Arnavutluk'un başkenti Tiran'a yerleşen Uygur Türkü Ebubekir Kasım, Barack Obama Guantanamo'yu kapatma sözünü yerine getirene kadar huzur bulmayacağını söyledi. 

Ebubekir ve diğer dört Uygur Türkü suçsuz bulunarak 2005'te serbest bırakılmıştı. ABD'li yetkililer serbest kalan Uygur Türklerinin Çin'de işkence göreceklerini düşünerek, eski tutukluları Arnavutluk'a sınırdışı etti. 

Balkan internet sitesinde çıkan habere göre, New York ve Washington'daki terör saldırılarından sonra tutuklanarak Guantanamo hapishanesinde kapatılan ve yıllarca işkence gören Ebubekir Kasım, "Obama'nın birinci yapması gereken şey Guantanamo'yu kapatmak olmalı. Çünkü Amerikan halkı ve dünyanın geri kalanı Guantanamo'nun işlevini sürdürmesini istemiyor. Guantanamo'nun kapatılması bizim için iyi bir haber olacak. Fakat aynı zamanda Amerikalılar için de iyi haber olacak. Çünkü Guantanamo'nun Amerikan demokrasi hakkında meydana getirdiği kuşkular ortadan kalkacak." dedi. 

Ebubekir Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan'daki evinden 2001'de ayrıldı. Amacı Batı Avrupa'ya ve özellikle ABD'ye gitmek idi. 17 kişiden meydana gelen daha büyük bir göçmen grubu ile birleşti. Komşu Orta Asya cumhuriyetleri Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a gittiler. 2001 kışında ABD'nin Taliban rejimini yıkmak için Afganistan işgalinin başlamasından sadece birkaç gün önce Celalabad şehrine girdiler. Gittikleri günlerde Celalabad, Amerikan savaş uçakları tarafından bombalandı. Bu sebeple komşu Pakistan'a sığındılar. 

Pakistanlı köylüler kendilerini güleryüzle karşıladılar. Birkaç gün sonra bölgede Amerikan uçaklarından çok sayıda kağıt pusulalar atılmaya başlandığından haberleri yoktu. Kağıtlarda "Bir Arap yakalayanın zengin edileceği" söyleniyordu. Beş bin dolar karşılığında Pakistanlı yetkililere teslim edildiler. Pakistan'da dört ay hapis yattılar sonra Guantanamo hapishanesine gönderildiler. 

Ebubekir, "Uçakta 20 kişi idik. Hepimiz bağlanmış ve zinzirlenmiştik ve şimdi adı kötüye çıkmış portakal tulumlar içinde idik. Burada, cehenneme doğru uçmakta olduğumuzu anladık" şeklinde konuştu. 

Uygur Türkleri serbest bırakılana kadar Camp Delta'da demir bir kafes içinde beş yıl geçirdiler. 

"Bizim suçsuz olduğumuzu anladıklarında bile serbest bırakmadılar" diyen Ebubekir, "Guantanamo'da kanunlar ne komünist ve ne de demokrattı. Kanun yoktu" şeklinde konuştu. 

Beş Uygur Türkü 5 Mayıs 2006'ya kadar serbest bırakılmadı. Bir ABD federal mahkeme tutukluluk halinin illegal olduğunu karar verdi. Temyiz mahkemesinin onları serbest bırakılma kararı vermesinden birkaç saat önce Bush yönetimi tutukluların ABD içinde serbest bırakılmalarını önlemek amacıyla onları kabul edecek bir ülke aramaya başladı. 100'den fazla ülke kabul etmedi. Balkan ülkesi olan Arnavutluk kabul etti. Ve temyiz mahkemesi kararını vermeden Arnavutluk'a sınırdışı edildiler. 

Kötü şöhrete sahip Guantanamo hapishanesindeki 250 tutukludan 55 ila 60'ının ülkelerine dönmeleri halinde işkence görecekleri düşünülüyor. Bunların arasında 17 de Uygur Türkü bulunuyor. Diğerleri ise Libya, Özbekistan ve Cezayir gibi ülkelerden. 

Beş Uygur Türkü Arnavutluk'a gelip Tiran yakınlarındaki bir göçmen merkezine gönderildiklerinde ilk sordukları bir harita oldu. Çünkü Arnavutluk'un yerini tam bilmiyorlardı. Yetmişli yıllarda izledikleri Arnavutluk filmlerinden Tiran'ın Avrupa'da olduğunu biliyorlardı fakat yerini bilmiyorlardı. Yetmişli yıllarda Tiran komünist rejiminin Maocu Çinle kuvvetleri bağları vardı. 

Şu anda Batı tipi elbiseler giyen Ebubekir, "Göçmen merkezinde şartlar fazla iyi değildi. Fakat şimdi şehirde kendimize ait bir dairemiz var. Camiye gidebiliyoruz ve para kazanmaya başladık. Başlangıçta insanlar bize teröristmişiz gibi bakıyorlardı. Ancak bir süre sonra Arnavutlar bizim öyle olmadığımızı anladılar" dedi. 

Beş Uygur Türkü'nden biri İsveç'e gitti ancak Ebubekir ile birlikte diğer dördü Arnavutluk'ta kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. 

Bir sivil toplum örgütünde gönüllü olarak çalışıyorlar, şehirde ağaçları boyuyorlar, bir okulda pratik dersler alıyorlar, biri de Tiran'daki Amerikan üniversitesine kayıt oldu. 

Ebubekir, kendileri ile ilgili olarak Guantanamo kapatılana kadar hiç bir durumda mutlu olamayacaklarını söylerek "Amerikan halkını Guantanamo'da uygulanan politikalardan ayırmak istiyorum. Ancak Guantanamo henüz kapanan bir konu değil. 17 Uygur Türkü, kanunlar hepsinin masum olduğunu söylemesine rağmen hala orada hapis yatıyor" şeklinde konuştu. 
 

 

  

Yorumlar