Duyuru

Kosova Türkleri Milli Bayramı Priştine Faaliyetleri

Kosova Haberleri

  /   710   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Kosova Türkleri Milli Bayramı Priştine Faaliyetleri
 

 

Dün (22.04.2009) Priştine’de 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı uluslar arası panel, resim sergisi ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi konseriyle kutlandı.

 
 

Grand Otel’de saat 15.00 sıralarında “Avrupa Katılım Sürecinde Batı Balkanlar ve Türk Toplulukların Geleceği” konulu panelde Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Makedonya’dan bilim insanları 3 saat boyunca Avrupa’da Türk varlığının önemine dikkati çekti ve bu çerçevede Kosova’da Türk topluluğunun yeri ve rolüne işaret edildi. Panelde Kosova’da Türkçe’nin yaşatılması üzerinde görüşler de ileri sürüldü.

 

Avrupa Katılım Sürecinde Batı Balkanlar ve Türk Toplulukların Geleceği” konulu panel açılış konuşmasını 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Tertipleme Kurulu Başkanı ve Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar yaptı.

 

Milli Bayramın ilk kez kutlandığını vurgulayan Mahir Yağcılar, yasal süreçten de bilgi verdi. Kosova Türklerinin konumundan kısaca bilgi veren Mahir Yağcılar, Türk toplumunun topluma entegre olduğunu ve her düzeyde temsil edildiğini belirtti.

 

Paneli selamlayan Uluslar arası Sivil Ofisi temsilcisi Fletcher Burton, Avrupa’da Türklerin uyum içinde, katılımcı ve yapıcı bir parçası olduğunu söyledi. Türklerin yaşadığı yerlerde birleştirici ve olumlu unsur olduğuna dikkati çeken İCO temsilcisi, Kosovalı Türklerin de Kosova’da önemli bir topluluk olduğunu söyledi.

 

Avrupa içerisinde 10 asırdan bu yana Türklerin Avrupalılarla iç içe olduğunu ifade eden TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Türklerin içinde bulundukları toplumlarda kaynaşarak hoşgörü içerisinde yaşamayı bildiğine dikkati çekti. “Büyük medeniyetlerin mensubu olmaktan iftar ediyoruz”  Türkiye Devleti erkanının Türkiye dışında yaşayan Türklere kültürel değerlerini muhafaza edip toplumsal hayata katılma tembihlerinde bulunduklarını hatırlattı. “Kosovalı Türkler de bu şekilde davranıyor ve olumlu katkılarını sunuyor” diyen Pakdil, burada yaşayan Türkler ve görev yapan Türklerin hoşgörüyle ayrım yapmaksızın bir yaklaşım sergilediğini belirtti. “Burada Türklere gösterilen hoşgörüye aynı şekilde cevap verip toplumun kalkınmasında yardımcı olacaklarına inancım tamdır.” Sözleriyle konuşmasına son veren Pakdil, Kosova Türkleri Milli Bayramı da kutladı.

 

 

Kosovalı Türklerin Milli Bayram olarak 23 Nisan tarihinin seçilmesini isabetli olarak değerlendiren T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğral Günay, 23 Nisan’ın Türkiye’de ve daha geniş olarak da çocuk bayramı olarak kutlandığına dikkati çekti. Nüfus içinde çok önemli oranı temsil etmemekle birlikte, siyasi ve genelde toplumda önemli bir şekilde Türklerin temsil edildiğini ifade eden Ertuğrul Günay, Kosova Türkleri arasında birliğin güçlendirilmesinin önemine işaret etti ve Türk topluluğunun kendi arasında birliği güçlendirmesiyle Kosova içinde bir parça olarak da konumunu güçlendireceğini belirtti. Türklerin çağımızda bütün büyük ve önemli birleşmelerin olumlu, yapıcı olmaya çalıştığını söyleyen Günay, Türkiye’nin AB’nin üyesi olmamakla birlikte önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Günay, AB’de Türk sanatçı, yazar ve iş insanlarının yaşadıkları ortamlarda katkılarını esirgemeden verdiklerini de vurguladı. Kosova’nın kültürel zenginliği açısından Kosovalı Türklerin önemine vurgu yapan Ertuğrul Günay, Türklerin katılımcı ve yapıcı rolünün altını çizdi. “Kosova’nın 1 yıl içerisinde 50’den fazla ülke tarafından bağımsızlığının tanımasının önemlidir ve en yakın zamanda bu sayının 100’e ve tamamına çıkacaktır” diyen Ertuğrul Günay, Türkiye’nin bağımsızlık ilanından 24 saat sonra Kosova’yı tanıdığını vurguladı. Günay, Kosova ve Türkiye arasında dostluk ve akraba ilişkilerinin devam edeceğini belirtti ve Türkiye Hükümeti’nin Kosova’ya destek olma kararlığını ifade etti.

 

 

23 Nisan Kosova’da Çocuk bayramı olarak daha önceden kutlanmaya başladığına dikkati çeken T.C. Priştine Büyükelçisi Hüsrev Ünler, bu tarihinin Kosovalı Türklerin Milli Bayramı olarak seçilmesinin Kosovalı Türklerin Kosova’ya bakışını da özetleme anlamı taşıdığını vurguladı. “Kosova Türkleri 1999 yılında oluşturulan kurumlara destek vermiş ve bağımsızlık sürecinde katkıda bulunmuştur. Bağımsız ve egemen bir devletin oluşmasında önemli rol almış ve Kosova ve uluslar arası toplumun takdirini kazanmıştır.” dedi diğerleri arasında T.C. Priştine Büyükelçisi Hüsrev Ünler. Kosova makamlarının Kosova Türklerinin sorunlarına çözüm getirmeye gayret sarf ettiklerini söyleyen Hüsrev Ünler,”bu çabaların kısa sürede olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi. Dost ve kardeş Türkiye Kosova arasında ilişkilerin büyük bir başarı ile ilerlediğini söyleyen Ünler, bu başarının artarak süreceği inancını belirtti. Büyükelçi Hüsrev Ünler, Kosova’da ilk Türk büyükelçisi olmak mutluğunu ifade ederken Kosova Türkleri Bayramı kutlamaları süresince görevi devralmasının da önemini ifade etti.

 

Yapılan konuşmalardan sonra Avrupa Katılım Sürecinde Batı Balkanlar ve Türk Toplulukların Geleceği” konulu panelde Türkiye’den:Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Mustafa Türkeş, Prof. Dr. Hasan Ünal; Makedonya’dan: Prof. Dr. Yusuf Hamza; Arnavutluk’dan Dr. Xhemile Abdiu ve Kosova’dan: Arnavutluk’dan Dr. Xhemile Abdiu ve Kosova’dan: Prof. Dr. İrfan Morina tebliğlerini sundu ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Dün akşam Priştine Sanat Galerisi’nde Ressam Davut Hamolar’ın kişisel sergisi  sergisi de açıldı. Sergi açılışında T.C. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kosova Cumhuriyeti Kültür Gençlik ve Spor Bakanı Valton Beqiri ve çok sayıda yetkili ve sanatsever hazır bulundu.

 

Priştine Ulusal Tiyatrosu’nda ise daha sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları “Kosova Cumhuriyetine Selam” konserini verdi.Konsere katılan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu’ya T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından plaket verildi.

 

kosova haber 

  

Yorumlar