ABD başkan yardımcısının Sırbistan ziyaretinin ikili ilişkileri ilerletmesi beklenirken, Kosova ziyareti mevcut bağları pekiştirdi.
Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 22/05/09
ABD başkan yardımcısı Sırbistan ve Kosova'ya tarihi ziyaretlerde bulundu. [Getty Images] |
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 29 yıldır Sırbistan'ı ziyaret eden Washingtonlu en üst düzey yetkili. Analistler ve yetkililer ziyareti iki ülkenin ilişkilerinde yeni bir başlangıç olarak nitelendiriyorlar.
İlişkiler, ABD'nin, Belgrad'ın kendi eyaleti olarak gördüğü Kosova'yı tanıyan ülkeler dalgasına liderlik etmesinden sonra ciddi ölçüde bozulmuştu. Belgrad ile Washington arası ilişkiler, göstericilerin Priştine'nin Şubat 2008'deki bağımsızlığını protesto etmek amacıyla ABD Büyükelçiliği'ni ateşe vermeleri sonrasında neredeyse donmuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Bors Tadiç ile 20 Mayıs Çarşamba günü yaptığı görüşme sonrasında konuşan Biden, ABD'nin Sırbistan'ın Kosova'yı tanımasını beklemediğini söyleyerek, Washington'un Sırbistan'ın AB üyeliğini desteklemesi için "tanımanın ön şart olmadığını" da sözlerine ekledi.
İkilinin düzenlediği ortak basın toplantısında söz alan Biden, hükümetinin Sırbistan ile ilişkileri ilerletme ve ülkenin "Avrupa-Atlantik toplumunun güçlü, başarılı, demokratik bir üyesi olduğunu" görme arzusunu vurguladı.
Biden, iki ülke başta Kosova olmak üzere belli konularda anlaşmazlık içinde olsalar da, ilişkileri ilerletmenin mümkün olduğunu da vurguladı.
Tadiç de ikili ilişkilerde yeni bir safha başlatma fırsatını memnuniyetle karşılamakla birlikte, "Sırbistan Kosova'yı asla tanımayacaktır." tutumunu da yineledi.
Biden Başbakan Mirko Zvetkoviç ve Savunma Bakanı Dragan Sutanovac ile de bir araya gelerek ABD'nin Sırbistan'da yeni yatırımlarına yer olduğu konusunda fikir birliği sağladı. Sutanovac'a göre yetkililer, Sırbistan'ın ABD ve askeri müttefikleriyle yapacağı işbirliğinin "Balkanlar'da önemli bir istikrar unsuru" olacağı konusunda da anlaştılar.
Muhalefet partileri Biden'dan Kosova'daki 1999 ihtilafı sırasında Sırbistan'ın bombalanmasını savunduğu için özür dilemesini istediler. Partiler hükümeti Biden'a Sırbistan'ın tarafsızlığını ilan ettiğini ve NATO üyesi olmayacağını açıkça ifade etmesi yönünde çağrıda bulundular.
Biden'ın ziyareti yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Biden'ın jeti Sırp MiG'leri tarafından korunurken, aracı da boşaltılmış caddelerden geçti.
Perşembe sabahı Biden Priştine'ye uçarak burada Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hiseni tarafından karşılandı.
Ellerinde ABD ve Kosova bayrakları sallayan hevesli bir kalabalık sokakları doldurdu. Binlerce Kosovalı Arnavut Biden'ın uzun zamandır verdiği desteği biliyordu. ABD'li yetkilinin resmi Priştine'deki reklam panolarına yapıştırıldı. Fakat Mitrovica'nın kuzeyinde 100 kadar etnik Sırp ziyareti protesto etti.
Priştine'de, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taki Biden ile bir araya geldiler ve daha sonra yaptıkları açıklamalarda ziyareti tarihi olarak nitelendirerek 60 ülkenin ülkelerinin bağımsızlığını tanıdığını kaydettiler. Taki, "Yaptıklarınızı asla unutmayacağız." dedi.
Parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada Biden, Sırp liderlere "Kosova'nın bölünemeyeceğini" söyledi.
Ancak yetkili milletvekillerini "hukukun üstünlüğünü" güçlendirmeye ve "belediye makamları ve etnik toplumlara içişlerinde daha yüksek seviyede kontrol verecek tedbirler" uygulamaya koymaya çağırdı.
Biden, Camp Bondsteel ve tarihi bir Sırp Ortodoks mekanı olan Decani Manastırını da ziyaret etti.
Bu haber Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar