23/04/2008
BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günkü kapalı oturumunda Kosova'da 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanından bu yana meydana gelen olaylarla ilgili bir raporu inceledi..
Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 23/04/08
|
BM Güvenlik Konseyi 21 Nisan Pazartesi günü UNMIK'in Kosova hakkında hazırladığı bir raporu inceledi. Afrika'da seyahatte olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Kosova Başbakanı Haşim Taci'nin durumla ilgili farklı görüşler öne sürdüğü oturumu kaçırdılar.
Raporu sunan kişi, istifa edeceği yönündeki söylentileri yalanlayan UNMIK aşkanı Joachim Rücker'di. "UNMIK'in görevini yerine getirmeye devam edeceğim." diyen Rücker, misyonunun "şiddet, paralel kurumlar veya UNMIK'e karşı saygısızlığa izin vermeyeceğini" de sözlerine ekledi.
Rücker, Kosova kurumları alanındaki değişiklikler ve bunların oluşumuna da dikkat çekti. Yetkili, parlamentonun UNMIK'in yetkiyi Haziran ortasından itibaren yerel kurumlara devretmesini öngören bir anayasayı kabul ettiğini gözlemledi. Rücker'e göre, işte bu nedenle UNMIK'in yeni şartlara "adapte olması" gerekiyor.
Rücker, Sırbistan'a 11 Mayıs'ta Kosova'da Priştine'nin karşı çıkmasına rağmen yerel seçimler düzenlemesine izin vermenin Sırp-Arnavut ilişkilerini geliştirmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, bu seçimleri düzenleme ve "Kosova'nın her yerinde, Sırbistan Cumhuriyeti'ni devletleri olarak tanıyan vatandaşların yerel ve meclis temsilcilerini demokratik bir şekilde seçebilmelerini" sağlama konusunda ısrar etti.
Tadiç, UNMIK'i Kosova'nın bağımsızlık ilanına daha güçlü bir tepki vermemek ve eski BM elçisi Martti Ahtisaari'nin planının Güvenlik Konseyi tarafından asla onaylanmamasına rağmen uygulanmasına izin vermekle de eleştirdi.
Cumhurbaşkanı, Birliğin Güvenlik Konseyi'nden izin almamış olması nedeniyle Sırbistan'ın UNMIK'in rolünün EULEX tarafından devralınmasına karşı olduğunu da sözlerine ekledi. Tadiç, "BM Güvenlik Konseyi hukuki açıdan geçerli bir karar verebilecek tek kurumdur." dedi.
Toplantıda Kosova Başbakanı Haşim Taci de söz aldı. Tadiç Konseye, Kosova'nın başta azınlık hakları konusunda olmak üzere Ahtisaari planına tam olarak uyacağını söyledi.
Taci, bağımsızlık sonrasında işsizlik ve dış yatırıma duyulan ihtiyaç gibi sorunların devam ettiğini de belirtti. Lider, "Kosova'nın bağımsızlığı, başta Sırbistan'dan gelen güçlü direniş nedeniyle tartışmalı oldu. Belgrad'a elimizi uzatmaya devam edeceğiz, zira çeşitli seviyelerde işbirliğine acil ihtiyaç vardır." şeklinde konuştu.
Sonrasında, ABD ve İngiltere'nin BM büyükelçileri Sırbistan'a Kosova'da seçim düzenlemeyi tekrar dşünmesi yönünde çağrıda bulundular. İngiliz Büyükelçisi John Sawyers, "Rusya ve Sırbistan Kosova'nın bağımsızlık realitesini kabul etmeyi reddetmeye devam etmektedirler." dedi.
Ancak Rusya Büyükelçisi Vitali Çurkin, "Sırpların uygun gördükleri yerde parlamento ve yerel seçimler düzenlemek için her türlü hakka sahip olduklarını" kabul etti.
ABD Büyükelçisi Zalmay Khalilzad ise Kosova'da yapılacak bu tür seçimlerin "gayrımeşru" sonuçları olacağını söyledi.
Yorumlar