Hırvatistan Devlet Başkanı Bosna savaşından dolayı Bosnalılardan özür diledi. Hırvatistan Başbakanı Ivo Josipovic Sarayova’ya yaptığı bir ziyaret sırasında ülkesinin 90’lı yıllardaki Bosna Savaşında oynadığı rolden dolayı özür diledi. Bosna Parlamentosunda konuşan Josipovic, Hırvatistan’ın stabil ve zengin bir Bosna’ya komşu olmak istediğini söyledi.
Devlet Başkanı olduğundan beri ilk kez Bosna'yı ziyaret eden Josipoviç'in açıklaması, bölgede barış ve uzlaşı için açık bir mesaj olarak değerlendirildi. Şimdiye kadar bölgedeki Hırvat politikacılardan ilk olarak Josipovic’ten barış konusunda böyle bir açıklama geldi. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra başlayan Bosna savaşında yüzbinlerle ifade edilen Boşnak Müslüman katledilmişti.
Kısa bir süre önce Sırbistan’dan da barış sinyalleri gönderilmişti. Sırp Parlamentosu bir açıklama yaparak Srebrenica’da yapılan katliamı kınamıştı.
Yugoslavya 1990'larda çökerken Sırbistan ve Hırvatistan cumhuriyetlerinin liderleri Bosna'nın karışması ve bölünmesini planlamışlardı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa topraklarındaki en acımasız savaş olan Bosna Savaşı'nda 100 bin Bosnalı hayatını kaybetmişti.
MUSTAFA CERİÇ: BOŞNAK SIRP UZLAŞMASI İSTİYORUZ
Bosna-Hersek Başmüftüsü Mustafa Çeriç, Hırvatistan'ın Bosna-Hersek'teki savaşta yıkıma karışmasından ötürü özür dilemesini memnuniyetle karşıladıklarını, bu tutumun Sırbistan'a da örnek olmasını istediklerini söyledi.
Ceriç, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç'in özür dilemesini içten olarak niteledi, çok memnun olduğunu söyledi. Aynı samimi tutumu Sırbistan'dan da beklediklerini ifade eden Çeriç, Belgrad yönetiminin bu konuda oyalamaca içerisinde olduğunu söyledi. Çeriç, Sırbistan'dan, "Bosnalı Sırpların yaptığı katliamlar dolayısıyla açıkça özür dilemesini, uzlaşma ve uyum yönünde adımlar atmasını" beklediklerini ifade etti.
Başmüftü Çeriç, Sırbistan'ın dünyayı "yalanlarla ve iyi niyetliymiş gibi görünen, ama içi boş olan girişimlerle" oyalamakta olduğunu savunarak, "Soykırımı reddederek soykırımın kurbanlarıyla alay edilmesi, ikinci bir soykırıma da hazır olduklarını gösteriyor" görüşünü savundu.
Sırbistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in girişimiyle geçen ay aldığı kararla, 8 bin kişinin öldürüldüğü 1995 Srebreniça katliamını kınamıştı. Kararda, Boşnaklardan özür yer almamış ve katliamlar soykırım olarak nitelenmemişti.
Başmüftü Çeriç, açıklamasında, AB'ye bir mesaj vermek istediğini de belirterek, Belgrad'ın "sahte göz yaşlarına" tekrar aldanmamaları gerektiğini, Sırbistan'ın değişmediğini belirtti. Çeriç, "Belgrad'ın Tadiç ile yaptığı şey, aldatmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Sırbistan Cumhurbaşkanının bu konuda samimi bir tutum takınmasının kendisini çok memnun edeceğini ifade eden Çeriç, kendisinden, "Boşnak-Sırp uzlaşmasını sağlayacak bir diyalog kapısını açmasını istediğini" ifade etti.
HIRVATİSTAN'DAN DAVET
Çeriç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in 1993 yılında Bosnalı Hırvatların düzenledikleri katliamda ölen Boşnakların anılması amacıyla yarın düzenlenecek törenlere birlikte katılmaya davet ettiğini de bildirdi.
Bosna'daki Katoliklerin ruhani lideri Kardinal Vinko Puljiç ile birlikte bu törene katılacaklarını belirten Çeriç, aynı jesti Sırp tarafından da beklediklerini ifade etti.
Çeriç, "Benzer bir telefon Sırbistan Cumhurbaşkanından gelse ne yaparsınız?" sorusunu cevaplarken, "Böyle bir telefon zaten bekliyorum. O zaman dünyanın en mutlu insanı olacağım. Böylece Sırbistan, uzlaşmanın da kapısını açmış olacak" dedi.
Dünya Bülteni
Yorumlar