Duyuru

Sırbistan askerlik hizmetine son verecek

Sırbistan

  /   915   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

Yetkililer çağdaş bir devletin çağdaş bir osruya sahip olması gerektiğini söylerken, bazı karşıtlar zorunlu hizmete son verilmesini yanlış yönde atılmış bir adım olarak görüyorlar.

Southeast European Times için Belgrad'dan Igor Jovanoviç'in haberi -- 13/05/10


Savunma Bakanı Dragan Sutanovac geçen hafta yaptığı duyuruda, Sırbistan'ın 2011 yılına kadar silahlı kuvvetlerini profesyonel hale getireceğini ve zorunlu askerlik hizmetine son vereceğini söyledi. Bakanlık yayını Defence'e verdiği demeçte Sutanovac, reformun "çağdaş bir ordu ve devlete uygun" olduğunu belirtti.

Sutanovac, Sırp halkının daha fazla güvenlik sağlayan bir sistemi bekleyebileceklerini söyledi. Bakan, profesyonel bir askerin "herhangi bir anda her türlü güçlüğe tepki vermek üzere eğitimli, buna yetkin ve hazır olduğunu, zira bunun onun mesleği olduğunu" kaydetti.

Şu anda bütün Sırp erkeklerinin altı ay süreyle orduya hizmet etmeleri gerekiyor. Yeni sistemde, silahlı kuvvetlere katılmak isteyen genç erkekler savunma bakanlığı tarafından yürütülen üç aylık bir temel piyade eğitiminden geçecekler.

Bakanlık yetkilileri yeni grup için uygulama sürecinin devam ettiğini ve reformdan kısa bir süre sonra 10 bin 600 profesyonel askere sahip olmayı beklediklerini söylediler. Bakanlık, askerlerin aylık maaşlarını 300 avrodan 700 avroya çıkarmayı da planlıyor.

Ancak Sırpların hepsi değişikliği kabul etmiyor. Askeri analist Aleksander Radiç bunun "biraz ihtiyatsızlık" olduğunu söyledi.

Radiç SETimes'a verdiği demeçte, "Acemi askerler ve profesyonellerin birleşiminden oluşan bir ordu modelinin sürdürebileceğini düşünüyorum." diyerek şöyle devam etti: "Sırbistan, sadece orduda çok sayıda insanı deprem ve seller gibi acil durumlara tepki vermek üzere eğitebiliyordu. Artık bu olanağa sahip olmayacak."

Fakat meslektaşı diğer bir analist Zoran Dragisiç aynı fikirde değil. Dragisiç, "Acemi askerlerin yokluğu bir darbe olmayacak, zira ordu yıllardır acemi asker sayısını kademeli olarak azaltıyordu."

Analist, ordunun masrafları azaltma amaçlı bir tedbir olarak daha önce tam profesyonel modele geçmesi gerektiğini düşünüyor.

SETimes'a verdiği demeçte Dragasiç, "Profesyonel silahlı kuvvetlere geçiş bir arabayı benzin yerine doğal gazla çalıştırmaya benziyor." diyerek şöyle devam etti: "Geçene kadar pahalı, ama sonra kendisini amorti ediyor."

Diğer yandan Radiç, acemi asker alımının durdurulmasının topluma yanlış bir mesaj gönderdiğine inanıyor.

Ayda 300 avrodan az para kazanan profesyonel askerlerden çok fazla şey beklendiğini düşünüyorum." diyen Radiç şöyle devam etti: "Savaşçı bir millet imajının abartıldığı 1900'ların aksine, Sırbistan şu anda kendisini ordu fikrinden bile tamamen uzaklaştırıyor, ki bu da aşırı olabilir."

Yeni reformlar bazı vatandaşları da şaşırtıyor.

Emekli Dobrivoje SETimes'a verdiği demeçte, "Bizim köyde askere gitmeyene kız verilmezdi." diyerek, böyle bir hizmetten geri çevrilmenin "utanç" kabul edildiğini de ekliyor.

Dobrivoje, yine de "Torununun orduda güçlük çekmek zorunda kalmayacağı" için sevindiğini belirtiyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Event.observe(window,'load',function(){loadKeywords('/cocoon/setimes/ajax/tr/keywords/setimes/features/2010/05/13/feature-02')});  

Yorumlar