Yunanistan, son dokuz ay içerisinde, üçüncü kez sandık başına gitti. Aslında, gitmedi demek daha doğru olabilir.
Anket firmaları, Radikal Sol-SYRIZA ve Yeni Demokrasi-ND’nin başa baş gittiklerini söylüyorlardı. Ancak netice hiç de öyle olmadı.
20 Eylül Erken Genel Seçimlerinde, muhalefet partileri beklenen yükselişi gerçekleştiremedi. Muhalefet umut vermeyince, sandık başına gidenlerin oranı da önemli ölçüde azaldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 56,55’de kaldı. Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde, bu oran yüzde 35-37’lere kadar geriledi.
Seçim sonuçlarına gelince…
SYRIZA, parti içerisindeki kırılmalara ve politikalarındaki keskin dönüşlere rağmen, sandıktan birinci çıktı. Yüzde 36,3 oy oranı ile 145 sandalye elde eden SYRIZA, beklenenin aksine, sadece yüzde 1 civarında oy ve 4 temsilci kaybetmiş oldu.
Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi-ND, 25 Ocak’ta 27,8 olan oy oranını 28,09’a çıkardı. Ancak sandalye sayısı, bir azalarak, 75’e geriledi. Öyle anlaşılıyor ki, 5 Haziran’daki referandum hezimetinin ardından istifa eden Andonis Samaras’ın istifası ND’ye yetmemiş. İktidar alternatifi olmak isteyen ND, sadece genel başkan değil, parti politikalarını da gözden geçirmeli.
Aşırı milliyetçi ve ırkçı Altın Şafak ise yükselişini sürdürüyor. Oy oranını yarım puan ve parlamentodaki temsilci sayısını 1 artıran Altın Şafak, yüzde 6,99’luk oy oranıyla, 18 temsilci kazandı.
25 Ocak’taki seçimlerde Yeşiller ile ittifak yapan Demokratik Sol-DİMAR, bu sefer Panhelenik Sosyalist Hareket-PASOK’u tercih etti. PASOK ile DİMAR arasındaki Demokratik İttifak, yüzde 6,28’lik oy oranıyla, 17 sandalye elde etti.
Ekonomik buhranın ana sorumlularından biri olarak kabul edilen PASOK, o eski ihtişamlı günlerinden oldukça uzakta. Muhalefette yer almasına rağmen, oy kaybını durduramıyor. Son seçimlerdeki yüzde 4,7’lik oy oranını ve 13 sandalyeyi koruma adına, DİMAR ile seçim ittifakına gitmek zorunda kaldı.
Yunanistan solunun önemli isimlerinden Manolis Glezos Yunanistan Komünist Partisi-KKE ya da Halk Birliği-LAE’ye oy vermeleri çağrısı yapmıştı. Ancak bu çağrı pek işe yaramadı. KKE, yüzde 5,5’lik oy oranını korusa da, parlamentodaki temsilci sayısı 15’den 14’e geriledi. LAE de, genel beklentinin aksine, baraj altında kaldı.
Seçimin bir diğer hayal kırklığı, Nehir Partisi (To Potami) oldu. Potami, son seçimde yüzde 6’lık oy oranıyla 17 sandalye elde etmişti. Bu seçimde oy oranı 4,09’a ve sandalye sayısı 11’e geriledi.
Bağımsız Yunanlar-ANEL ise tüm anketçileri terse yatırdı. Baraj altında kalması beklenen ANEL, yüzde 3,69’luk oy oranıyla, parlamentoda 10 sandalye elde etti. ANEL’in parlamentoya girmesi, hem “parlamentoya giremezsek, siyaseti bırakacağım” diyen Panos Kammenos’a, hem de koalisyon ortağı SYRIZA’ya rahat bir nefes aldırdı. Ancak kan kaybını durduramazlarsa, bir sonraki dönemde parlamento dışında kalabilirler.
Yunanistan’da seçimin kaderini belirleyen iki parti var: Halk Birliği-LAE veDemokrat Sosyalistler Hareketi (Kidiso/Kinima)…
SYRIZA’dan ayrılanların muhaliflerin kurduğu LAE, kıl payı farkla yüzde 3’lük seçim barajının altında kalınca, parlamento dışında kaldı. Bu netice, hem parlamenter sayısı, hem de muhalefet anlamında, SYRIZA’nın önünü açtı.
Eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun, PASOK’tan ayrılarak kurduğu,Kidiso/Kinima partisi ise seçimlere katılmadı. Kidiso/Kinima, her ne kadar 25 Ocak’taki seçimlerde yarım puan farkla parlamento dışında kalsa da, PASOK’tan önemli oranda oy almıştı. Kidiso/Kinima’nın seçime girmemesi, PASOK’a rahat nefes aldırdı.
Yunan siyasetinin, sivri dili ve sık sık seçmeni azarlayan tavrıyla bilinen, eski tüfek siyasetçilerinden Vasilis Levendis, bu seçimin muradına erenlerinden oldu. Çoğu zaman alay konusu olan Levendis’in partisiMerkezciler Birliği, bu kez ciddiye alınmış. Merkezciler Birliği, yüzde 3,43’lük oy oranı ile 9 sandalye kazandı. Ancak sistem partilerine, yolsuzluğa ve yozlaşmaya karşı duruş sergilediğini iddia eden Levendis’in, altı akrabasını aday göstermesi dikkat çekiciydi.
Erken Genel Seçimler, Batı Trakya Türk Azınlığı için bir müjde ile neticelendi. Rodop’tan Mustafa Mustafa (SYRIZA), Ayhan Karayusuf (SYRIZA), İlhan Ahmet (Potami) ve İskeçe’den Hüseyin Zeybek (SYRIZA)seçildiler. Batı Trakya Türk Azınlığı, ilk kez, dört parlamenter ile temsil hakkı edilecek.
Toparlayalım…
Seçim kampanyasında, Atina’ya cami yapımı, göçmenlerin durumunun iyileştirilmesi ve Batı Trakya Türk Azınlığına haklarının iadesi ise hiç gündeme gelmedi.
Batılılar, son beş yıldır ilk kez, Yunanistan’da seçim kararı alınmasından ve neticelerden şikâyet etmediler, etmiyorlar. Çünkü SYRIZA ve Aleksis Tsipras illüzyonu devam etmeliydi, ediyor.
Yorumlar