Avrupa Komisyonu tarafından Kosova vatandaşlarına vize serbestisine dair olumlu tavsiyenin verilmesi, vize serbestisinin şartlandırıldığından dolayı, ülke siyasi yelpazesini zor duruma sokmuş bulunuyor.
Söz, muhalefetin tüm araçlarla karşı koyacağını duyurması nedeniyle atlatılması zor olacağı düşünülen Karadağ ile Sınır Anlaşması’na aittir.
Sözkonusu anlaşmanın Meclis’te en kısa zamanda onaylanması halinde Kosova vatandaşları üç ay içerisinde Schengen Bölgesinde serbest hareket edebilecekler.
Bu arada Kosova’ya bağlı olan Karadağ ile Sınır Anlaşması’nın onaylanacağı Meclis oturumun tarihi henüz saptanmış değil.
Kosova Demokratik Partisi-PDK Milletvekili Grubu Başkanı Adem Grabovci, onaylanması için Meclis’e bu anlaşmanın ne zaman sevk edileceğinin halen belirlenmediğini açıkladı.
“Anlaşma Meclis’e halen gelmiş değildir, ne zaman sevk edileceğini de bilmiyorum, herhangi öngörülmüş bir tarihimiz yok. Anlaşmanın Meclis’e ne zaman sevk edileceği, Hükümet’e bağlıdır.” diye belirtti Grabovci.
Diğer yandan muhalefet partileri uzun bir süredir, Kosova ile Karadağ arasında bu anlaşmaya karşı çıkıyorlar. Karşı çıkan partilerden en katı tutuma Ramush Haradinaj’ın Kosova Geleceği için İttifak partisi sahip. Vetëvendosje Hareketi sözcüsü Frashër Krasniqi konuyla ilgili yaptığı açıklamada anlaşmanın halen kabul edilmez kalmaya devam ettiğini ileri sürüp buna karşı koymayı da sürdüreceklerini bildirdi.
“Gündem sırasına geldiğinde, tutumumuz belli olacaktır. Bu anlaşma bizim için kabul edilmezdir ve normal olarak buna karşı koyacağız.” diye belirtti Krasniqi.
AAK Başkanlık Kurulu üyesi Muharrem Nitaj, anlaşmanın onaylanacağı Meclis oturumuna katılıp katılmayacakları sorusu üzerine “Hayır katılmayacağız” dedi.
Muhalefet, Karadağ ile Sınır Anlaşması’na Karşı Koymakta Kararlı
Yorumlar