Duyuru

Karaciç'in tutuklanmasına gelen tepkiler BH'deki siyasi çatlağın derinliğini gösteriyor

Bosna Haberleri

  /   512   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


Bosna-Hersek'te (BH) savaş suçları baş zanlısı Radovan Karaciç'in tutuklanmasına verilen çelişen tepkiler, toplumdaki siyasi sürtüşmenin devam ettiğini gösteriyor.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 23/07/08

photo

Srebrenitsa katliamı kurbanları için dua eden Bosnalı Müslüman erkekler görülüyor. Lahey Radovan Karaciç ve ordu komutanı Ratko Mladiç'i 1992-1995 Bosna ihtilafının baş sanıkları olarak görüyor. [Getty Images]

21 Temmuz Pazartesi günü, Sırp polisi eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'i Srebrenitsa katliamından 13 yıl sonra yakaladı. Bosna-Hersek'te (BH) bir çok kişi bu olayı kutladı; ancak Sırp Cumhuriyeti (SC) ve Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki (BHF) tepkiler oldukça farklılık gösterdi.

Boşnak liderler gecikmiş tutuklamadan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. BH cumhurbaşkanlığının dönem başkanı olan BH Partisi'nden Haris Silayciç devlet televizyonuna verdiği demeçte, adaletin yavaş olmakla birlikte nihayet tecelli ettiğini söylemesine karşın, Karadziç'in ordu komutanı Ratko Mladiç'in hala kayıplarda olduğunu da sözlerine ekledi. Silayciç, Karaciç'in BH ihtilafı sırasında liderliğini yaptığı SC'ye atıfta bulunarak, "bu iki adamın başlattığı soykırım projesinin yaşamasına izin verilmemesi gerektiğini" söyledi.

Bosnalı Müslüman Demokratik Hareket Partisi (SDA) genel başkanı Süleyman Tihiç de benzer duyguları dile getirerek, Karaciç davasının yeni kanıtları gün ışığına çıkarması ve SC'nin varlığının liyakatını incelemeye olanak sağlamasını umut ettiğini belirtti. Tihiç, SC makamlarının BH'de hiç kimseyi soykırım veya toplu katliamdan tutuklamadıklarını veya yargılamadıklarını da vurguladı.

Diğer yandan Karaciç'in Banja Luka'daki Sırp Demokrat Partisi (SDS) genel başkanı Mladen Bosiç, Silayciç ve Saraybosna'daki diğer yetkililerin açıklamalarını Karaciç davasının SC'nin yargılandığı bir davaya dönüşeceğini gösteren "siyasi cümbüşler" olarak nitelendirdi.

SC Başbakanı Milorad Dodik, "Karaciç'in tutuklanması Dayton Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerden birisini karşılamıştır." dedi. Dodik, BH'deki etnik Sırp grubu veya bütün SC için geçerli olabilecek toplu bir suç bulunmadığını da sözlerine ekledi. Başbakan, Karaciç'in SC'de saklandığına ilişkin kuşkuların yersiz çıktığına da işaret etti.

BH'nin üçlü cumhurbaşkanlığının Hırvat üyesi Zeljko Komsiç Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e yazdığı mektupta, Karaciç'in tutuklanmasında "Sırbistan'ın hem iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi hem de bölgedeki genel durumun istikrar kazanması adına büyük bir adım atmış olduğunu" söyledi.

BH'deki baş uluslararası elçi Miroslav Lajcak da tutuklamanın "BH vatandaşlarının geçmişten vazgeçip geleceğe bakmalarına yardım edeceği" yönünde öngörüde bulundu.

Tarafların her birinde halkın verdiği tepki de farklı oldu. Karaciç'in bir zamanlar SC'yi yönettiği Banja Luka'da, halkın davranışları kısıtlandı ve yetkililer sıkı güvenlik tedbirleri aldılar.

Ancak Karaciç'in komutası altındaki Bosnalı Sırp güçlerin yürüttüğü 44 aylık bir kuşatmaya dayanan Saraybosna'da, binlerce insan olayı kutlamak için sokaklara döküldü.

Mladiç'in tutuklanmasıyla farklı tepkilerin görüleceği bir gün daha yaşanabilir.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar