Duyuru

Dünya Bankası Arnavutluk'a iş dünyasının önde gelen reformcuları arasında yer verdi

Arnavutluk Haberleri

  /   462   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Dünya Bankası Çarşamba günü yayınladığı Doing Business raporunda, Arnavutluk'un 2007-2008 döneminde dünyada en fazla reform yapan on ülke arasında yer aldığını ileri sürdü.

(Nine O'clock - 11/09/08; AP, AFP, Wall Street Journal, MIA, Makfax, SNA, Dünya Bankası - 10/09/08)

photo

Dünya Bankası'na göre, Arnavutluk dünyada iş ortamını iyileştirme açısından ilk on ülke arasında yer alıyor. [Getty Images]

Dünya Bankası 10 Eylül Çarşamba gün yayınladığı yeni bir çalışmada, üst üste beş yıldır, Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın iş yanlısı reformlar açısından dünyada lider konumunda olduğunu ileri sürdü.

International Finance Corporation (IFC) ve Banka tarafından hazırlanan altıncı yıllık Doing Business raporuna göre, Azerbaycan, Arnavutluk, Kırgızistan, Belarus, Senegal, Burkina Faso, Botswana, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti ve Mısır reformcular arasında ilk on içinde yer alıyorlar.

Raporu hazırlayanlara göre, Doğu Avrupa ve Orta Asya, bu yılın Haziran ayınaa kadar olan 12 aylık süre içinde dünya üzerinde iş dünyası düzenlenmesi düzenlemelerine uygulanan rekor sayıdaki 239 reformun %25'ten fazlasını oluşturdular.

Banka/IFC'nin Finans ve Özel Sektör Gelişiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Klein, "Ekonomilerin verimli, kullanımı kolay ve onları kullanmak zorunda olanların kolay erişebileceği kurallara ihtiyaçları vardır." diyerek şöyle devam etti: "Aksi takdirde, işletmeler düzenlemesiz, gayrı resmi bir ekonomi içinde sıkışıp kalırlar."

Singapur, üst üste üçüncü defadır iş yapmanın genel idari kolaylığı açısından dünya sıralamalarının tepesinde yer aldı. Yeni Zelanda, ABD, Hong Kong ve Danimarka da ilk beşte yer aldılar.

Bankaya göre Arnavutluk -bu yılın en iyi ikinci reformcusu-, raporda incelenen on alanın dördünde reformlar uyguladı. Banka, "Bu reformlar şirket kurmayı kolaylaştırmış, vergi yüklerini hafifletmiş ve yatırımcıya ve kredi bilgilerine yönelik korumaları güçlendirmiştir." dedi. Bu da ülkeye, 178 ekonominin yer aldığı geçen yılki anketteki 135'incilik konumundan yeni küresel sıralamada 86'ncılığa yükselme olanağı sağladı.

Yunanistan küresel ölçekte on sıra yükselerek bu yılki sıralamada 96. oldu. Ülkenin kaydettiği en belirgin ilerleme vergi ödeme, şirket kurma, yatırımcıyı koruma ve işçi çalıştırma alanlarında görüldü.

Makedonya'nın ticari faaliyetleri geliştirmek amacıyla uyguladığı idari reformları ülkenin genel sıralamasını da iyileştirdi. Ülke, geçen yılki 79'unculuktan 71'inciliğe yükseldi. En büyük ilerlemeyi sınır ötesi ticaret, şirket kurma yardımları, sözleşmeleri hayata geçirme, kredi kolaylıkları, gayrımenkul kaydı ve vergi tahsilatında kaydetti. Ancak yatırımcıyı korumaya yönelik çabaların yavaşladığı görüldü.

Türkiye ve Hırvatistan birer sıra yükselerek, bu yılki listede sırasıyla 59. ve 106. oldular.

Bu yıl yine 47. sırada yer alan Romanya, bölge ülkeleri arasında en üst sırada yer alan Bulgaristan'ın iki sıra gerisinde kaldı.

Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan, incelenen dönem içinde bölgede en kötü performans gösteren ülkeler oldular. Karadağ geçen yılki 84. sıradan 90'a düştü. Sırbistan üç sıra aşağıda kayarak 94. olurken, BH de bu yıl iki sıra geriledi. 119. sırada yer alan ülke, bölgenin en düşük konumdaki ülkesi oldu.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar