Duyuru

İşkodra Müftüsü hapishane hayallerini gerçekleştiriyor

Arnavutluk Haberleri

  /   650   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

Enver Hoca'nın tam 26 yıl hapsettiği Faik Hoca'nın hayalleri, çıkınca gerçekleşti, İşkodra'nın tüm camilerini tek tek açtı.

Pazartesi, 15 Eylül 2008 15:49

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Arnavutluk'ta din dersi öğretmeni olarak görev yaptığı sırada, komünizm rejiminin en katı kurallarının işlediği 1963 yılında cezaevine atılan Faik Hoca, tam 26 yıl gün yüzü görmedi. 1989'da Enver Hoca rejiminin çökmesi sonrasında serbest bırakılan Faik Hoca, İşkora'da müftü olarak göreve başladı. Ve müftülük görevi sırasında da cezaevindeyken hayal ettiği camileri yeniden açmak işine koyuldu. Faik Hoca, şu ana kadar İşkodra'da tam 47 caminin açılışını yaptı. 

"Cezaevine girdiğim zaman oğlum 8 yaşındaydı, çıktığım zaman torunum 8 yaşındaydı" diyen Faik Hoca, cezaevindeki en büyük hayalinin Arnavutluk'ta, yıkılan yüzlerce caminin yerine yenisini yaptırmak olduğunu söylüyor.

Fatih'in fethettiği İşkodra, Osmanlı'yı Balkanlar'da en son terk eden şehir olarak biliniyor. İşkodra, Balkan Savaşları sırasında elimizden çıkmış, 1913 yılında da resmen Arnavutluk'a bırakılmıştı.

İşkodra'da Kurşunlu Camii haricindeki tüm camiler, İkinci Dünya Savaşı sonrası başa gelen Enver Hoca rejimi tarafından 1967 yılında yıktırılmıştı.

Faik Hoca, 1989 yılından 2003 yılına kadar müftü olarak görev yaparken, yıkılan camilerin bir kısmının çeşitli imkanlar kullanılarak yeniden yapılmasını sağladı. Sadece Osmanlı eseri Kurşunlu Camisi'nin sadece ayakta kaldığı, diğer onlarca caminin yıkıldığı İşkodra kent merkezine 9 cami yaptırılmasını sağlayan Faik Hoca, civar köylerde de 38 caminin açılışını yaptı.

İşkodra 1479'da Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına katıldı. II. Bayezid tarafından yaptırılan cami ile birlikte şehirdeki müslüman nüfus çoğaldı. 19. asırda vilayet merkezi olan İşkodra Balkan Savaşı sırasında Osmanlıların elinden çıktı. 1913 yılında şehir Arnavutluk devletine bırakıldı.

 

 

  

Yorumlar