Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek'teki mevcut durumun Çekoslovakya ve Sırbistan-Karadağ'da bu iki ülkenin ayrılmasından önce hakim olan havaya benzediğini söyledi.TEASER
(Reuters, DPA, AFP, AKI, B92, Yüksek Temsilciler Dairesi - 24/09/08; AKI - 19/09/08)
Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak, "Hem Bosna-Hersek'ten yana olduğunuzu söyleyip hem de ülkenin yarısına düşman devlet muamelesi yapamazsınız." dedi. [YTD]CAPTION |
Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak 24 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek'teki (BH) siyasi gerginliklerin ülkedeki reformları engellediği ve bölünmeye yol açabileceğini söyledi.
Slovak diplomat Saraybosna merkezli Dnevni Avaz gazetesine verdiği demeçte, "Bugün Saraybosna-Banja Luka ilişkilerinde gördüğüm havayı daha önce iki kez gördüm." diyerek şöyle devam etti: "İlki Bratislava ile Prag arasındaki ilişkilerde, ikincisi de Podgorica ile Belgrad arasındaki ilişkilerde. Bunların nasıl sonuçlandığını da hepimiz biliyoruz."
Balkan ülkesindeki 1992-1995 ihtilafına son veren Dayton Barış Anlaşması, büyük oranda özerk iki taraftan -BH Federasyonu (BHF) adındaki bir Müslüman-Hırvat federasyonu ile Bosnalı Sırp yönetimindeki Sırp Cumhuriyeti (SC)- oluşan egemen bir devlet olarak BH'yi yarattı.
Ülkede yapılacak 5 Ekim seçimleri yaklaşırken, Boşnak ve Bosnalı Sırp toplumları arasında zaten zayıf olan ilişkiler daha da kötüye gitti.
Bu ayın başlarında SC Başbakanı Milorad Dodik, Boşnak, Bosnalı Sırp ve Bosnalı Hırvat liderlerin anayasa reformu konusunda bütün taraflarca kabul edilebilir bir anlaşma sağlayamamaları halinde tarafının bağımsızlığı konusunda referandum çağrısında bulunma tehdidini yineledi.
Dayton Barış Anlaşması ülkede dökülen kanlara son vermekle birlikte, dünyanın en hantal yönetim sistemlerinden birinin oluşmasına da yol açtı. BH'nin taraflarındna her biri kendi hükümet ve parlamentosuna sahip. Ayrıca, bir ulusal parlamento ve hükümetin yanı sıra üyelerinin BH'deki üç ana etnik grubu temsil ettiği üçlü bir cumhurbaşkanlığı da mevcut.
Uluslararası toplum BH liderlerini devletin güç kurumlarını düzene sokmaya çağırıyor. Boşnaklar güçlü bir merkezi hükümet için bastırırken, Bosnalı Sırplar önemli derecede özerklik konusunda ısrar ediyorlar.
Üçlü cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi Haris Silayciç, Salı günü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada SC'nin BH'de gerçekleşen "soykırımla yaratıldığını" söyleyip "BM'nin savaş sırasında yapılmış hataları düzeltmesi" ve "soykırımın ödüllendirilmediği yönünde net bir mesaj göndermesi gerektiğini" belirterek gerginliği daha da artırdı.
Lajcak Çarşamba günkü sözlerinde hem Boşnak hem de Bosnalı Sırp liderleri eleştirdi. Dnevni Avaz gazetesine konuşan yetkili, "Hem Bosna-Hersek'ten yana olduğunuzu söyleyip hem de ülkenin yarısına düşman devlet muamelesi yapamazsınız." dedi
Lajcak ayrıca ülke liderlerini sorunlarını çözme konusunda uluslararası topluma güvenmeye son vermeye de çağırdı.
Yetkili, "Birisi siyasi koltuğunda oturup zehir zıkkım msajlar gönderirken uluslararası toplumun onun işini yapacağını düşünüyorsa, o zaman yanlış giden bir şeyler var demektir." dedi.
Lajcak, BH'nin yapısal düzenini değiştirmenin tek yolunun halkları arasında uzlaşma sağlanması olduğunu vurguladı.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar