Makedonya ile Yunanistan arasında isim anlaşmazlığında görevli BM arabulucusu Matthew Nimetz bir öneri -Kuzey Makedonya Cumhuriyeti- ve Makedonya'nın ulusal kimliğine hangi sıfatların uyduğu konusunda karmaşık tavsiyelerde bulundu.
Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi – 10/10/08
BM elçisi Matthew Nimetz, her iki tarafın da paketi dikkatle inceleyip kabul edip etmedikleri şeklinde yanıt vermeleri gerektiğini söyledi. [Arşiv] |
"Kuzey Makedonya Cumhuriyeti", BM arabulucusu Matthew Nimetz'in Makedonya ve Yunanistan ile 7 Ekim Salı ve Çarşamba günü New York'ta yürüttüğü iki günlük müzakere turunda sunduğu isim önerisinin temelini oluşturuyor.
Nimetz mütevazı bir tavırla öneriyi "bir dizi fikir" olarak nitelendirse de, pakette pasaportlar, Makedonların kimliği ve BM üye ülkelerinin Makedonya'ya seslenme şekli gibi belli meselelerle ilgili ayrıntılar da yer alıyor.
Nimetz, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ni genel uluslararası kullanım için öneriyor. BM'de kullanılacak daha kısa bir hali ise Kuzey Makedonya olacak.
BM'nin üye ülkelere Makedonya ile ilişkilerinde yeni adı kullanmaları yönünde tavsiyede bulunmasını öngören bir öneri, Makedon halkı için beklenmedik bir darbe oldu. 120'den fazla ülke halihazırda ülkeyi mevcut anayasal ismiyle tanıyor. Nimetz'in hazırladığı önceki paketlerde bu fikir yer almıyordu.
Elçi, ülkenin ismini pasaportlarında Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ni İngilizce ve Fransızca, Republika Makedonija'yı ise Makedonca yazmasını da öneriyor.
İlk analizlere göre Nimetz, ilgili haberleşmelerde yer alan bir ülkenin karşı çıkmaması halinde "Makedon" teriminin BM'de günlük dilde kullanılmasını bekliyor.
Görüldüğü üzere, "Makedon" teriminin her türlü kullanımına karşı çıkan Yunanistan ve Kıbrıs'ın yer aldığı haberleşmelerde özel olarak ikinci bir seçenek, "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin dili ve uyruğu" kullanılacak.
Yine de, Makedon tarafı devleti ve dili için "Makedon" sıfatının kullanılmasını istiyor.
Üsküp ve Atina'daki hükümetler her türlü resmi tepkiden kaçındılar. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni öneri hakkında yorum yapmak istemediğini ve medya açıklamaları yoluyla müzakere etmeyeceğini söyledi.
Yunan Kathimerinin gazetesine göre, Atina "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti"ni "müzakereler için iyi bir zemin" kabul etmesine karşın "iyileştirmeler" isteyecek.
Üsküp sessiz kalırken, ulusal medyası son öneriyi Atina'nın lehine görüyor.
Üsküp'te sadece bir avuç analist Nimetz'in fikrini değerlendirdi. Eski Dışişleri Bakanı Slobodan Casule Makedonya'nın Lahey tarafından hakemlik isteyeceğini söyledi. Ancak bu mahkeme sadece danışmanlık rolüne sahip.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar